Historien om ”The Blue Voyage”
”Blue Voyage” föddes ur nyfikenheten och fantasin av novellförfattaren Cevat Sakir

Kabaagacli som levde i exil på Turkiets sydvästra kust, året var 1925. Författaren levde ett enkelt liv och spenderade sina dagar med att utforska kusten med båt, vilket var det bästa och det enklaste sättet för honom att resa tryggt. Med ett stort intresse för natur, historia och arkeologi var författaren nöjd med sitt liv och bestämde sig därför att stanna kvar på Turkiet's sydkust efter landsflykten. Under årens lopp bjöd han in vänner från Izmir och Istanbul för att utforska det som idag kallas ”Turquoise Coast” (den turkosa kusten). Bland hans medresenärer fanns en av hans närmaste vänner, en konsthistorie kännare vid namn Sabahattin Eyuboglu. Han hjälpte honom att skapa denna värdefulla tradition och var den som först myntade termen ”The Blue Voyage”.

Det ”sanna” konceptet av ”Blue Voyage” erbjuds nu till våra gäster och genomsyrar vår ”Blue Voyage” resa. Hoppa över relingen på guleten för ett svalkande dopp i det turkosa vattnet i Medelhavet eller gå iland med vår guide för att besöka historiska och arkeologiska platser, promenera på stigar till kullar och berg som denna kust erbjuder eller mingla med byborna och se hur dom lever. Valet är alltid ditt.


Detta är verkligen en möjlighet att lämna världens bekymmer bakom sig och utforska den historiska och kulturella rikedom som detta antika land erbjuder och njut av dess natur. Men framför allt är detta en chans att ta del av en unik blandning av traditionellt och modernt liv som är det ”genuina” Turkiet… Det är en chans som få besökare får erfara. ”The Turquoise Coast” går från Kusadasi i norr till till Antalya i söder, en längd på ca 350 sjömil. Och i varje vik eller bukt finns en ny by eller historisk plats.


Från Bodrum är möjligheterna oändliga. I norr, runt toppen av halvön Bodrum ligger Gulluk som har tusentals övergivna bukter där frodiga skogsbeklädda kullar sjunker ned i en stenig strand och klingandet av de betande getternas bjällror är det enda ljud som når besökaren. Gulluks vik erbjuder de antika Didyma bara ett par km inåt landet där den skeppsburne besökaren kan smaka den lokala fiskarens senaste fångst.


Sydöst om Bodrum ligger Gökova viken som är populärare än Gulluk. Gökovas många bukter erbjuder alla sina egna nöjen och sin charm. Byarna längs vattnet och dess krogar ger en mer livlig atmosfär. Gökova är mest känt för vad som återstår av den antika östaden Keramos som är den populäraste attraktionen. Här finns även Cleopatras strand som enligt rykten importerades från Egypten för att hon och hennes älskare Anthony skulle roa sig där.

Långt in i sydvästra Gökova finns det som återstår av den en gång stora staden Knidos, där Praxiteles största staty finns. Idag är det svårt att nå Knidos utan båt och den antika hamnen skyddar båtar som den alltid gjort.